Czy czekolada jest zdrowa??
W zależności od rodzaju czekolady , możemy uznać że tak. Od wielu lat prowadzone są badania odnośnie właściwości odżywczych czekolady. W skład czekolady wchodzą m.in. tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa oraz cukier. Dzięki zawartości kakaa czekolada zawdzięcza swój wpływ na nasze zdrowie, ponieważ to ono jest bogate w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu ,takie jak:
-
witaminy B,A,E,
-
żelazo,
-
magnez,
-
cynk,
Lecz w przypadku produktów czekoladopodobnych, czekolady białej lub mlecznej ilość kakaa jest znikoma. A więc który rodzaj czekolady wybrać?? Nazdrowsza, a zarazem najbardziej bogata w kakao jest czekolada gorzka , lecz jeżeli sięgamy po tę czekoladę warto zwrócić uwagę aby w swojej zawartości miała min. 60-70% kakaa.
Dlaczego akurat ten produkt??
Wymieniliśmy kilka witamin które występują w zawartości czekolady , a także minerały, lecz to nie wszystkie właściwości czekolady. Czekolada jest również cennym źródłem antyoksydantów , takich jak polifenolie, oraz flawonolie, które zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają powstaniu stanów zapalnych w organizmie. Wpływają one również na koncentrację i pamięć, oraz zapobiegają powstaniu miażdżycy. Z badań przeprowadzonych przez naukowców wynika jednoznacznie, iż czekolada ta wpływa pozytywnie na poprawę pracy mózgu oraz opóźnienie procesu starzenia się organizmu. Wchodzące w jej skład składniki chronią również przed chorobami sercowo-naczyniowego, oraz obniżają poziom cholesterolu LDL.
Ponadto zjedzenie czekolady poprawia humor, ponieważ pobudzane jest wydzielanie serotoniny, dodatkowo zawarta kofeina dodaje energii.
Zawarte w niej substancje psychoaktywne takie jak:
-
kofeina,
-
teobromina,
-
anandamid,
-
fenyloalanina,
Nie tylko wpływają na nasz nastrój ale również uzależniają.