Kakao jest znane ludzkości od wieków , to właśnie z niego powstaje czekolada. Mianem kakao określa się nasiona kakaowca zwyczajnego , występujące w trzech odmianach.
Criollo uprawiane w Ameryce Środkowej i Karaibach , uznaje się za najdoskonalsze oraz gwarantujące najgłębsze doznania smakowe. Hodowla tych nasion jest jednak trudna i ograniczona terytorialnie, dzięki czemu jest ona najdroższa.
Forastero , decyduje o globalnej popularności czekolady, lecz jest najmniej wymagająca w uprawie, a także wyrafinowana.
Trinitario jest połączeniem wspomnianych wyżej gatunków, natomiast jej hodowla ogranicza się do Trynidadu.
Większość dobrych efektów wpływających na organizm człowieka przez czekoladę , jest związanych z wpływem flawonoidami pochodzenia roślinnego , zwłaszcza epikatechiny. To duża podgrupa należąca do polifenoli, które możemy również znaleźć w codziennym jadłospisie. Największe stężenie flawonoidów osiągamy 2 do 3 godzin po spożyciu czekolady, ponadto utrzymują się w organizmie do 8 godzin. Duży wpływ na zawartość tych ważnych dla naszego organizmu składników mają pochodzenie oraz sposób pozyskania kakao, a także rodzaj spożywanej czekolady. Gorzka czekolada ma ich zdecydowanie więcej niż mleczna.
Drugim składnikiem także cennym dla naszego organizmu , a czekolada zawdzięcza swoje właściwości jest tryptofan , oraz powstająca z niego serotonina. Czekolada w której zawartości można znaleźć 85% kakao , posiada więcej serotoniny 2,9 mikrogram na gram, natomiast czekolada z 70%-85% kakao bogatsza jest w jej prekursor, tryptofan 13,3 mikrograma na gram. Gorzka czekolada poza zawartością serotoniny w swym składzie, podnosi jej poziom za pomocą węglowodanów, pobudzających organizm do ich produkcji. Serotonina reguluje ruchy perystaltyczne jelit , a także jest aktywatorem agregacji płytek krwi , dzięki czemu jej rola jest niezbędna w procesie krzepnięcia. Ponadto serotonina jest neuroprzekaźnikiem który pełni szereg funkcji m.in. reguluje ośrodek głodu, sen, nastrój , procesy pamięci , uczenia.
Jej niedobór jest przyczyną depresji. W 2012 roku wskazano pozytywny wpływ spożywania 50 g gorzkiej czekolady przez pacjentów z chorobą nowotworową na zaburzenia lękowe i depresyjne.
Kakao zawarte w czekoladzie jest także źródłem magnezu. Aby u człowieka wystąpiła hipomagnezemii przyczynia się alkoholizm oraz częste picie kawy. Ponadto niedobór magnezu skutkuje również szerokim wahlarzem zaburzeń metabolicznych. Stwierdzono że dieta bogato magnezowa pozwala zredukować ryzyko incydentu sercowo-naczyniowego o 15%. Ponadto prawidłowe stężenie magnezu w organiźmie w trakcie ciąży obniża ryzyko wystąpienia wad rozwojowych u płodu oraz przedwczesnego porodu. Uzupełnienie niedoborów w diecie jest także podstawą prewencji przyśpieszonego starzenia się skóry, łamliwości paznokci czy wypadania włosów.
Uważa się , iż niedostatek tego pierwiastka jest odpowiedzialny za wystąpienie depresji. Nadmiar magnezu wydalany jest przez nerki , jednak możliwe jest jego przedawkowanie. Skutkami przedawkowania są:
-
bradykardia,
-
osłabienie siły skurczowej mięśni,
lub zgon. W 1 kg 16% gorzkiego kakaa jest go aż 4,2 gram , a gorzkiej czekoladzie 1,7 gram.
Mimo wielu pozytywnych efektów, jakie wpływają na nasz organizm przez jedzenie czekolady, nie powinniśmy zapominać o negatywnych skutkach , jakie za tym idą, gdy spożywamy czekoladę w nadmiarze.
Jednym z nich jest otyłość, która wynika z kaloryczności produktu , średnio 5-6 kalorii na gram czekolady.
Pomimo że gorzka czekolada jest niewiele mniej kaloryczna niż mleczna , to powinniśmy sięgać po tą z dużą zawartością kakao. Gdyż dowiedziono że po jej spożyciu jesteśmy mniej głodni. Ze względu na większą zawartość kakaa jest ona bogatsza w polifenolie, korzystnie wpływa na gospodarkę węglowodanową, lipidową , oraz zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Ponadto gorzka czekolada jest bogatsza w żelazo, magnez, fosfor i cynk.
Po wielu latach stwierdzono że czekolada ta ze wszystkich słodyczy jest najskuteczniejsza w walce z pruchnicą, poprzez hamowanie rozwoju bakterii Streptococcus mutans- które są kluczowe w powstawaniu próchnicy. Dzieje się to przez blokowanie glukozylotransferazy potrzebnej w procesie adhezji bakterii.
Istnieją również doniesienia że czekolada, wraz z takimi składnikami diety jak: szpinak, orzechy, herbata, truskawki zwiększa koncentrację szczawianów w moczu. Mogą się one przyczynia do powstawania bądź zwiększenia kamieni nerkowych składających się ze szczawianów wapnia.